UNIWERSYTET SWPS W WARSZAWIE

Zrównoważona konsumpcja wymaga systematycznego podejścia, którego podstawą powinna być edukacja w zakresie wyborów konsumenckich oraz walki z marnotrawieniem żywności- to właśnie cele Habit Earth.

W 2018 roku projekt został nagrodzony grantem Tesco Poland Food Waste Reduction Challenge na najlepsze inicjatywy odpowiadające na problem marnowania żywności. Przygotowana przez nas koncepcja „Nie wyrzucaj sałaty” zakładała wykorzystanie doświadczeń z zakresu psychologii społecznej w celu zmiany zachowań konsumentów. Rozszerzeniem współpracy z Tesco- oraz w połączeniu z Cook’n’Learn, również projektem Enactus SWPS- było przeprowadzenie międzykulturowych warsztatów kulinarnych zero-waste.
Kontynuując działania z zakresu edukacji wraz z Global Compact Network Poland zorganizowaliśmy wydarzenie kulturalno-edukacyjne „Czy czeka nas koniec?”, czyli projekcję filmu o tym samym tytule oraz panel dyskusyjny na temat świadomych wyborów konsumenckich i odpowiedzialnym biznesie.

Działania projektu Habit Earth na najbliższe miesiące zakładają dalszy ciąg misji edukacyjnej. Finansowanie projektu planujemy uzyskać ze sprzedaży przetworów z “uratowanych owoców”. Naszym nadrzędnym celem jest stworzenie kuchni międzypokoleniowej (społecznej), w której seniorzy poprzez gotowanie w duchu zero-waste będą mogli integrować się ze swoimi rówieśnikami, jak i z młodszymi pokoleniami.

PROJEKT REALIZUJE CELE ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU:

  

PROJEKTY ENACTUS SWPS